Guest – post – Bazat pe fapte reale

De cate ori nu ati vazut , la finalul unui film, sintagma “BAZAT PE FAPTE REALE” , fie si in varianta englezita netradusa “based on a true story”? De multe ori. V-ati pus insa intrebare cat de adevarata este?

Iar articolul de fata pleaca de la o poza vazuta pe net (a circulat si pe facebook, si pe twitter, o primisem si pe mail) , in care era aratat un regizor de filme de groaza, care, gandindu-se cum sa faca si mai infricosator filmul, adauga la sfarsit aceasta sintagma.

Emil Calinescu sunt si salut toti cititorii acestui blog.

Hai sa plecam de la premise ca totul s-ar baza intr-adevar pe fapte reale. Astfel, avem 2 situatii:

–          Cazul in care personajele sunt reale (numele lor adica), fie ele arhi-cunoscute (gen Nelson Mandela, Carlos Sacalul, “Doamna de Fier”), fie mai putin cunoscute.

–          Cazul in care numele personajelor este fictiv. Pur si simplu aflam de povestea unor vecini, ni se pare tare si facem un film despre. Nu avem acordul lor sa le dam numele , nu facem asta, dar spunem la sfarsitul filmului “bazat pe fapte reale”. Ok, ei nitel o sa se supere, dar le trece. In fond, nu le-am stricat imaginea.

Astea-s situatiile fericite. Si dezirabile. Exista insa si posibilitatea ca acel film sa nu aiba legatura cu realitatea. Sa fie o pura fictiune. Si sa fie legitimate de aceasta sintagma.

Imi vine acum in minte o comparative facuta de regizorul Cristi Puiu, la intalnirea cu studentii Facultatii de Sociologie, la care am luat si eu parte. Regizorul ne spunea ca intr-un film romanesc apare un borcan de zacusca, lumea se uita la el, mananca si exclama: CE BUNA E! Intr-un film American trebuie insa sa se faca precizarea: UITE, ACESTA ESTE UN BORCAN DE ZACUSCA! FACUT DE TINE! Ma rog, chestia e exagerata, dar nu mult. Cristi Puiu considera deci ca publicul roman este superior celui American. Este de verificat asta. Cert este altceva: nu am vazut la niciun film romanesc aceasta sintagma. Desi multe din ele sunt EVIDENT bazate pe fapte reale. Aurora ori Moartea Domnului Lazarescu, ca sa iau doua din filmele de Cristi Puiu, sunt evident bazate pe fapte reale. Regizorul a recunoscut asta. Nu se face nicaieri aceasta precizare. Cum nu se face aceasta precizare nici in “Despre oameni si melci” ori in “Ceva bun de la viata” (vazute la Noaptea Alba a Filmului Romanesc). Ele chiar sunt “bazate pe fapte reale”.

Chestia ma duce cu gandul la o intrebare: oare toate filmele americane unde NU se face aceasta precizare sunt fictiuni? Oare noi, cu capul nostru, nu putem sa ne dam seama care filme ar putea fi reale si care fictiuni? Sau poate NOI ne putem da seama, dar EI, americanii, nu.  Cu timpul a devenit insa si chestier de obisnuinta: daca ai vazut atatea in filme in care ti se preciza asta, daca deodata nu mai vezi sintagma, e clar ca filmul NU este bazat pe fapte reale…

Inchei acest articol invitandu-va sa scrieti si voi un articol-oaspete pe bloguletul meu.

Salutari ADEVARATE tuturor!

Ps: Acest articol este, asa cum probabil ati intuit, bazat pe fapte reale (precizarea este facuta pentru posibilii cititori americani ai acestui blog)!

0 Replies to “Guest – post – Bazat pe fapte reale”

  1. Într-adevăr publicurile diferă: cel american pare să fie ahtiat după SF, acţiune, roboţei şi păsări gigant (câteva exemple fictive)… Pe când cinemateca românescă se mulţumeşte cu fapte reale, cu societatea dură, cu minimalismul, în general.

  2. Bine dar zacusca e o chestie de cultura restransa, care nu are sens pt cei care habar nu au ce e aia mancare de borcan. Nu toata lumea apreciaza muraturile sau dulvceturile si nici nu stie ce sunt alea, chiar daca se poate deduce cumva ca e ceva bun, insa pt unii acel ceva bun nici nu poate fi imaginabil ca posibil provenind dintr-un borcan. De altfel nici oala de gatit nu e chiar asa de veche in in istoria omenirii. Si americanii cat de cat scolarizati in generatia dintre anii 1970-2000 sunt obisnuiti sa li se explice si sa li se eticheteze diverse culturi, atat unele paralele co-existente in acelasi timp,cat si unele existente de-a lungul istoriei, deoarece americanii din acea generaia au invata la scoala materiile geografie si istorie si antropologie si istoria culturii/artelor impreuna sub denumirea de materia de “stiinte sociale”. Deci zacusca trebuie neaparat explicata din punct de vedere american, si asta NU inseamna ca acel public este mai putin rafinat sau mai putin informat, (desi desigur poate ca habar nu are care e capitala Slovaciei, si de fapt nici unde e Slovacia relativ la Bulgaria, sau chiar la Turkmenistan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *