Guest – post – Cu sau fara manele la nunta

Salutare tuturor! EU sunt, Emil Calinescu, si revin pe blogul Aurei. Unde, recunosc, o sa mai scriu si in viitor (in masura in care voi fi primit, bineinteles).

Astazi am decis sa abordez o problema neimportanta, neinteresanta pentru multi, dar care m-a intrigat pe mine mult timp. Si inca mai intriga.

Dupa cum stiti, eu sunt fan al genului muzical numit manele si mai nou aceasta pasiune s-a transformat intr-una profesionala. Asa ca privesc cu un ochi mai critic si oarecum mai obiectiv acest fenomen.

Asadar se da urmatoarea situatie : un cuplu format din 2 oameni manelisti (ascultatori de manele, cat de ascultatori ramane de discutat) decide sa se casatoreasca. Logica mea elementara imi spune ca la nunta lor se vor pune manele. Mai ales ca maneaua este un gen muzical de petrecere, care deci se preteaza (in primul rand) la astfel de evenimente.

In realitate lucrurile nu stau chiar asa. Am fost la cateva nunti de-a lungul timpului si la niciuna nu s-au pus manele. NICIUNA ! Am mai fost invitat la altele, n-am putut participa, dar am intrebat apoi, printre altele : MANELE AU FOST ? Raspunsul a fost acelasi : NU !

Sociologul din mine se intreaba : de ce ? Undeva este o fractura de logica. Incerc sa-mi dau seama unde. Sau poate este o logica in toate astea. Care ar fi cateva posibile explicatii ?

1. Cei doi nu sunt atat de manelisti pe cat se lauda. Atunci e logic de ce n-au pus manele la nunta lor.

2. La nunta lor vin familiile, care sunt mai refractare (poate si rasiste) si care n-ar accepta sa se puna manele. E adevarat, eu vin si intreb : e nunta parintilor/bunicilor sau e nunta voastra ? Raspunsurile toate s-ar rezuma prin : e nunta familiei, nu numai a mea.

3. Manelele sunt scumpe. Ori chemi un manelist celebru ori mai bine nu chemi deloc. Exista formatii mai ieftine care canta multe, insa uneori refuza sa cante manele.

4. Nu e bine sa te asociezi cu acest gen muzical. Daca vreunul din miri (sau chiar ambii) a intrat intr-un anumit mediu, e clar ca asocierea cu maneaua e contraproductiva. La nunta nu vin doar rude, vin si colegi de serviciu (ori chiar sefi). Ei nu stiu ca de fapt tu esti manelist. Sau ma rog, poti sa fii in timpul liber. Nunta e ceva oficial, nu e ca si cum te-ai duce seara la un local unde canta Salam.

5. Chestia cu « invitatii nu s-ar simti bine » este si ea adevarata intr-o masura mai mica sau mai mare. Dar pun intrebarea : pana la ce punct tii cont de gusturile invitatilor ? Ce facem : sondaje inainte de nunta cu CE MUZICA VREI SA ASCULTI LA NUNTA ? Mi se pare fortat. Chiar ciudat

Acum sa va povestesc si 2 chestii patite de mine :

1. Eram prin liceu si am fost la ziua unei amice. Ea se declara nemanelista si m-a si avertizat : la ziua mea nu vor fi manele. Nu numai ca s-au pus manele la ziua ei, dar am constatat ca avea aproape doua mii (2.000) de manele in pc. Dar nu, ea nu era manelista. Bineinteles, cauta tot felul de scuze : sunt de la prietenul meu, astea le am de nu stiu cand, nu, asta nu e « muzica mea ».

2. Acum cativa ani, de ziua mea (implineam 21), am fost intr-un local la mine-n cartier. Ei cica nu canta manele, ci lautareasca. Mi-au pus prietenii niste dedicatii si tin minte si acum toate cele 4 melodii dedicate mie. Intai s-a inceput cu M-A FACUT MAMA OLTEAN, s-a continuat cu CINE A PUS CARCIUMA-N DRUM (asa am fost prima oara la acea carciuma : era in drumul dintre liceu si casa), apoi s-a pus CAND AVEAM VREO 20 DE ANI (eu tocmai facusem … 21). La sfarsit, cineva a cerut « O MANEA, CA-I PLAC ». Si s-a cantat melodia CINE-O FI DE VINA, dar lautareste, cine o auzea si nu ar fi stiut melodia nu si-ar fi dat seama ca e manea. Deci chestia ca maneaua e scumpa (punctul 3) e departe de a fi adevarata. Daca e un lautar cat de cat decent, el stie sa-ti cante si o manea, e adevarat, in felul lui, in stilul lui. Daca e fitos si « refuza sa cante manele », atunci da, e o problema (vad la unele localuri ca specifica din start ca la nuntile organizate de ei nu se pun manele … adica daca eu vreau sa fac nunta la ei, ca-s langa mine, nu ma lasa sa pun ce muzica vreau eu ?! interesanta (anti)politica lor de marketing).

Acum sa inchei cum incheie unii (mari) bloggeri : interogativ. Voi ati fost la nunti la care s-au bagat manele ? Cum v-ati simtit ? La nunta voastra s-au pus(se vor pune) manele ? De ce da, de ce nu ? J

Chiar sunt curios J

Salutari RITMATE tuturor si va astept pe toti cu un guest-post (si) la mine pe blog.

Ps : Daca doriti sa dati cu pietre si sa injurati, prefer s-o faceti la mine pe blog. Aura n-are nicio vina ca-s io manelist 😀

2 Replies to “Guest – post – Cu sau fara manele la nunta”

  1. You have a awesome blog over here. I just wanna say thanks for all the interesting information on it. I’ll follow your blog if you keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *