Guest – post – UNDE AI AUZIT DE FANTOME?

Ma numesc Sas Vienela, sunt o femeie matura, serioasa, educata, sotie model si mama a unui licean de 18 ani, iar la invitatia Aurei Rusu, am decis sa scriu acest guest-post. Mai multe despre mine, puteti gasi la urmatoarea adresa: http://www.vienela.blogspot.com/ .

 Mi se întamplă să aud părinţi văitându-se de faptul că stau copiii prea mult în faţa calculatorului, că nu mai ies afară, că nu ştiu să se joace. Zilele trecute o tânără mămică îşi întreba fetiţa unde a auzit de fantome, cine vorbeşte cu ea despre aşa ceva.
      Totul porneşte din primii ani de viaţă, atunci când timpul nostru ar trebui să fie alocat puiului, când ar trebui să-i oferim noţiuni elementare despre viaţă, să-l stimulăm să se joace, să-l învăţăm să înveţe, să-l integrăm în familie şi în societate.
      Copiii sunt curioşi, prind repede. Depinde doar de noi ce anume îi învăţăm. Dacă priponim copilul la desene animate pentru a scăpa de gălăgie şi deranj să nu ne întrebăm de unde ştie de fantome, să nu ne mirăm când va interpreta greşit lucrurile auzite la televizor. Ei nu au ce căuta singuri la TV, mai ales când sunt foarte mici. De fapt nu prea ştiu ce ar putea învăţa de acolo un copil preşcolar, ţinând cont că desenele animate nu mai au nimic educativ sau amuzant.
      Dacă nu ne jucăm cu copilul în primii lui  ani de viaţă să nu ne mirăm mai târziu că nu ştie să se joace, că este neîndemânatic, nu are spirit de echipă, nu poate lua decizii. Degeaba îi cumpărăm jucării sofisticate dacă îl abandonăm într-un colţ al camerei singurel.
      Dacă îi permitem de mic să piardă prea mult timp la calculator, mai târziu vom vedea că nu are prieteni, nu ştie să socializeze, că e sălbatic.
      Greşelile noastre, delăsarea sau nepriceperea noastră ne afectează proprii copii, care vor pleca în viaţa vulnerabili, nepregătiţi şi singuri.

Pe curand!

V-am pupat!

0 Replies to “Guest – post – UNDE AI AUZIT DE FANTOME?”

  1. Foarte bine spus…eu sunt aproape de aceiasi varsta cu fiul tau…(sper ca nu te deranjeaza ca vorbesc cu tu, nu cu dvs…in commentarii imi este putin mai greu, dar daca te deranjeaza te rog sa’mi spui sa’mi corectez greseala) si nu stiu prea multe despre a fii parinte…dar stiu despre a fii copil…si ai mare dreptate cu ceea ce ai spus

    1. Ma supar daca imi vorbesti cu dvs.Stiu ca esti mult mai mica de varsta decat mine,dar imi face o placere deosebita sa fiu tratata ca o egala a ta si a celor de varsta ta. Multumesc de aprecieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *